Rabu, 13 Februari 2013

(Resepi) Puding karamel tanpa telur

Siapa dekat sini pernah tengok My Boss My Hero? Cerita jepun sebenarnya. Dulu lah layan cerita tu. Zaman-zaman belum mumayyiz study dekat matrik. Bila nak buat puding karamel ni mesti teringat cerita tu. Beriya time rehat masing-masing berkejar-kejaran sebab puding yang cepat bebeno sold out dekat kantin depa.



Aku pernah buat puding karamel guna telur dan tanpa telur. Tekak aku lagi suka puding karamel versi yang tak guna telur punya lah. Cara-cara nak buat puding karamel ni pon senang je woh. Resepi aku memang semua simple-simple jah. Semuanya berkonsepkan user friendly gituww. Bahan pon tak ada lah susah nau nak cari.


Bahan-bahan nya:

Untuk puding
1 bungkus serbuk agar-agar (yang paket kecik 10g)
3 1/2 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis ( ni boleh ejas ikut tekak masing-masing punya tahap manis macam mana)
1 sudu kecil esen vanilla

Untuk caramel

2 senduk gula
1/4 cawan air

Bahan-bahan semua senang je nak cari. Pergi kedai Pak Mat Tempe belakang rumah tu je semua bahan dah boleh dapat.


Kekdah-kekdah nak membuat puding karamel ni:



Masak gula dengan api yang perlahan. Kacau lah sampai warna gula yang putih sesuci lebaran ni bertukar kepada warna keperangan ala-ala air karat (matik lah tak ada yang nak makan puding karamel ni dah awal-awal imejin minum air karat)





Pastu masuk kan air perlahan-lahan. Hati-hati sikit nak masuk air ni sebab takut terpercik kena muka. Kang hantaran engko elok-elok limapuloh ribu. Eksiden masak karamel ni, berkurangan pulak hantaran engko sampai lima ratus. Hati-hati bukan di jalan raya je dek non, di dapur pon harus lah maintain vogeh the vass hokayyy


Dah siap karamel tu, boleh lah jiruskan je dekat mana-mana bekas yang ada dekat rumah tu.Nak masak puding nya lagi senang.



Tepung jagung + tepung kastad tu masuk kan dalam mangkuk lain jap, letak air sikit,gaul-gaul pastu tapis bagi hilang habuk habuk tu. Dengan api yang perlahan jugak. Masuk agar-agar + tepung jagung + tepung kastad + air ke dalam periuk. Kacau lah sampai mendidih


Dah mendidih masuk kan susu cair + susu pekat + esen vanilla


Masak lah dalam 5 minit cenggitu. Pepandai lah agak. Pastu tuangkan lah dekat bekas yang engko siram karamel tadi. Tunggu sejuk kejap, pastu masuk kan dalam peti ais. Puding karamel ni lagi marvelous di makan time sejuk-sejuk. Sedap je lalu dekat anak tekak kesejukan puding karamel itu nanti.





Dan ini lah hasilnya.




Nyummayhhhh!

Sorry tangan parkinson sikit. Potong puding pon tangan menggigil. Tu bergerigi je puding aku





Satu adunan yang aku bagi resepi kat atas tadi dapatlah banyak ni puding karamel nya.


Ada sesiapa berani nak cuba? Selamat mencuba uolsssssssssssssssssssss! :D

Tidak ada komentar:

Posting Komentar