Selasa, 18 September 2012

Resepi : Cream Puff Sos Kastard





Siapa suka makan cream puff?? Aku suka bebeno makan cream puff ni. Nak buatnya senang, nak perabehkan pon senang. Disebabkan aku rajin nak menaip hari ni, meh lah nak tunjuk step by step cara nak buat cream puff ni kalau ada yang nak tahu :)


Bahan untuk buat cream puff gebu vogeh de vass:


1/2 cawan butter (125g)
1 cawan air (250ml)
1 cawan tepung gandum  (150g) *diayak*
secubit garam
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara nak buat:



Masuk kan butter dan air dalam periuk. Didihkan atas api. Bila dah mendidih dan butter tu larut, masuk kan tepung gandum yang telah di ayak



Kacau laju-laju sampai tepung tu tak melekat pada periuk. Macam jadi doh nak buat roti tu. Macam gambar dekat atas ni. Pastu tutup api. Ketepikan adunan dalam bekas lain




Masuk kan empat biji telur. Tapi pukul satu-satu tau! Kiranya pukul sebiji telur, kacauuuu. Pukul lagi sebijik telur, kacauuu. Sampai lah habis empat biji telur. Ni bukan pukul atas api tau. Masuk kan adunan dalam bekas biasa je. Pastu masukkan esen vanilla




Kacau mende alah ni serious rasa macam lengan tetiba tumbuh muscle berketul-ketul. Tapi muscle nya tak tumbuh pon. Feeling-feeling je. Kacau sampai jadi macam dekat atas ni



Disebab kan aku tak ada piping bag dan nozzle. Mak Jemah pasrah je lah, pakai apa yang ada je. Pakai 2 batang sudu, bulat bulat kan doh ni lebih kurang. Pastu susun kiut kiut atas loyang. Loyang ni alaskan dengan aluminium foil, pastu sapu butter ok!


Basahkan tangan dengan air, pastu tacap-tacap sikit lah cream puff tu bagi senonoh sikit rupanya. Walaupun bila dah tacap, tak ada lah senonoh sangat rupanya cream puff aku ni. Tapi ada aku kesah?? :D


Bakar dalam oven selama 200C selama 25 minit. Agak-agak dah keperangan cream puff tu boleh lah bawak keluar


Fresh from oven. Montel-montel cream puff nya


Nak cerita pulak macam mana nak buat sos kastard:

2 sudu besar tepung jagung
2 susu besar tepung kastard
1 1/2 cawan fresh milk (aku guna susu dutch lady)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar gula (gula mengikut manis tekak masing-masing)


Pesanan cik epal gonjeng: Kurangkan gula dalam masakan. Maniskan gula dalam senyuman. auwwww :D


Buat sos kastard ni senang je. Masukkan je lah semua tu dalam periuk. Kacau sebati atas api sederhana




Potong tengah-tengah cream puff tu,tapi jangan potong habis. Potong untuk sumbatkan sos kastard tu je.



Dah habis sumbat menyumbat, tacap sikit bagi ilusi seperti memakai bedak bayi untuk bayi montel kepada cream puff itu. Ayak gula aising sebagai penyeri cream puff vogehh kita tu.



Cream puff vogehhhhhhhhhhhhhhh!! :D




Tudiaaaa terjuih juih sos kastard. Melimpah-limpah hingga ke ladang gandum. Selamat mencuba bagi sesiapa yang ada keberanian nak cuba cream puff montel, gebu dan vogeh ini!


ok bye!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar